SAD Lučenec
akciová spoločnosť
 
Vyhľadávanie

Tlačiť
Politika GDPR - Kamery v autobusoch

Vážení cestujúci,

 

radi by sme vás informovali, že sme zaviedli kamerový systém v našich autobusoch s cieľom prevencie a zníženia predtým už páchaného vandalizmu ako aj úmyselného poškodzovania cudzej veci a majetku, kriminality a inej protispoločenskej činnosti na úseku majetkovej kriminality, ale aj ochrany zdravia a bezpečnosti v dopravných prostriedkoch/autobusoch prevádzkovateľa, kde jeho oprávnený záujem vychádza  zo skutočných situácií, ktoré sa v minulosti reálne odohrali počas prepravovania cestujúcich v dopravných prostriedkoch. Zároveň môžu slúžiť aj na kontrolu vodičovej činnosti a zabezpečiť dodržiavanie predpisov a pravidiel cestnej premávky.

Hlavnými dôvodmi pre zavedenie kamerového systému sú:

Bezpečnosť cestujúcich - kde kamerový systém zabezpečí bezpečnejšiu jazdu pre cestujúcich tým, že sa zaznamenávajú potenciálne nebezpečné situácie, násilie, krádeže alebo iné incidenty

Prevencia riešenia konfliktov - kamery predchádzajú konfliktným situáciám medzi cestujúcimi a vodičmi. Záznamy môžu byť neskôr použité na preskúmanie incidentov a určenie zodpovednosti.

Ochrana vodiča – kamerový systém bude užitočný na monitorovanie bezpečnosti vodiča a jeho správania, čo môže prispieť k prevencií nehôd a zlepšiť celkovú prevádzku autobusovej dopravy.

Dôkazy na nehodách – v prípade dopravných nehôd budú záznamy z kamerového systému poskytovať dôležité dôkazy na určenie príčiny a zodpovednosti za nehodu.

Tieto záznamy môžu slúžiť ako dôkazy pri riešení prípadov. priestoroch dopravného prostriedku takisto ako aj ochrana zdravia  prepravovaných osôb, nakoľko sa v minulosti stalo, že cestujúci podal sťažnosť na vodiča, kde ho obvinil z prudkého zastavenia vozidla a cestujúci spadol. Následne sa tento cestujúci domáhal náhrady škody za spôsobenú ujmu. Páchaný vandalizmus ako aj úmyselné poškodzovanie cudzej veci a majetku, kriminality a inej protispoločenskej činnosti na úseku majetkovej kriminality.

Chceme zdôrazniť, že vaše súkromie je pre nás dôležité. Kamerový systém zaznamenáva IBA OBRAZ (bez zvukovej stopy). Záznamy budú spracovávané v súlade s platnými právnymi predpismi len na dobu nevyhnutnú pre splnenie účelu, najviac 72 hod. odo dňa vyhotovenia kamerového záznamu.

Umiestnenie kamier v autobusoch:

Snímač 1      strop - sníma miesto nad vodičom v prednej časti autobusu

Snímač 2      strop - sníma miesto v okolí zadných dverí v strednej časti autobusu

Snímač 3      strop - sníma miesto v zadnej časti autobusu

Snímač 4      spodná časť vonkajšieho skla - sníma vonkajší priestor

 

Ďakujeme vám za porozumenie a veríme, že tento krok prispeje k zabezpečeniu bezpečnejšieho cestovania v našich autobusoch.

S pozdravom

Slovenská autobusová doprava Lučenec, akciová spoločnosť.